21 Kasım 2016 Pazartesi

Slaytları neden anlamıyoruz?

Merhaba arkadaşlar,

Bugün biz tıp öğrencilerinin masalarında gün geçtikçe büyük bir hızla üst üste biriken, final için saklarken kitaplığa sığmayan, sınav haftalarındaki tek umudumuz slaytlardan bahsedeceğim.

Dersine, konusuna göre değişiyor fakat genellikle tıp konularının karmaşıklığından olsa gerek; slaytları anlamakta zorlanabiliyoruz. Bu sorunu özellikle fakültenin ilk yılında yaşamıştım. Zamanla slaytlardan aslında "fazla şey" beklediğimizi keşfettim. Neden mi? Çünkü slaytların amacı dersi öğretmek değil, dersi özetlemek.

Slaytların formatı, genellikle başlıklardan oluşur. Dolayısıyla aralarda gördüğümüz tablolar, resimler bize fazla ayrıntılıymış gibi görünebilir ve gözden kaçar. Ancak bunların arasında gerçekten önemli olan ve konunun öğrenilmesinde kilit rol oynayan bilgiler de vardır. Bir slaytta küçücük olan bir şemanın, textbookta yarım sayfayı kapladığını çok gördüm. Dolayısıyla çalışmalarınızı öncelikle temelini öğrenerek yaparsanız, slayt sizin hocanızın önemli bulduğu kısımları size bildirerek çalışmanızda kolaylık sağlar. Yani slayt çalışmanın ana materyali değil, yardımcısıdır.

Textbook için zamanınız olmadığını düşünüyorsanız, geriye kalan tek seçenek dersi verimli geçirmek. Slaytlar arasındaki bağlantıları, hocanızın açıklamalarıyla sizin sağlamanız gerekiyor.

Son olarak verebileceğim tavsiye, youtube üzerinden video izlemek. Özellikle animasyon şeklinde olanlar çok kalıcı ve öğretici oluyor. Dönem 1 için özellikle tıbbi biyoloji videolarını şiddetle tavsiye ederim. Dikkat etmeniz gereken nokta, aradığınız konuyu arama motoruna İngilizce yazmak. Çünkü malesef pek Türkçe kaynağımız pek mevcut değil.

Benim naçizane tavsiyelerim bunlardı, eğer sizlerin de bu konuda çeşitli önerileri var ise yorum yaparak paylaşmanızı çok isterim.

Herkese iyi çalışmalar, mutlu günler
Tıbbiyeli Günlük

Tıp öğrencileri için yazılmış önceki yazılarım:

Hoşgeldin tıbbiyeli!
Tıp fakültesinde iki farklı çalışma tarzı
Histoloji'ye nasıl çalıştım?
Zaman Yönetimi
Üniversitede Güzel Not Tutmak!

4 yorum:

  1. Merhabalar. Ben üniversiteniz ile ilgili bir şey soracaktım. Üniversitenizin yurtdışı imkanları nasıl, hocaların bağlantıları var mı, dil bilgileri nasıl? Öğrenciyle çalışma yapan hoca var mı? Ve bilimsel araştırma topluluğu var mı aktif çalışan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tercih döneminde "üniversitenin yurt dışı imkanı" hep gündeme gelir ancak şunu söyleyeyim, bu sizin çabanıza bağlı. Yurtdışındaki hemen hemen her üniversiteye kişisel olarak başvuru yapma imkanız var, gerek staj gerek proje için. Bizim üniversite de de staja giden çok arkadaş var ancak kendileri ayarlıyorlar genellikle. Hocaların dil seviyeleri zaten sınavla belirlendiği için ve yüzde yüz ingilizce bölümde hocalık yaptıkları için tahmin edersiniz ki belli bir seviyenin üstünde, ancak kişiden kişiye yurtdışında geçirdikleri süreye göre de değişiyor. Öğrenciyle çalışma yapan hocalar var, bilimsel araştırma topluluğunda da bizzat kendim çalışma kolu olarak yer alıyorum. Hatta yarın Ankara üniversitesine vaka günleri için gideceğiz, AYBU BAT olarak. Okulla ilgili önceki yazıma linkten ulaşabilirsiniz, sevgiler. http://tibbiyeligunluk.blogspot.com.tr/2016/07/ankara-yldrm-beyazt-universitesi.html

      Sil
  2. Merhaba. Ben bilimsel araştırma topluluğunda bulunabilmek için gerekli olan şartları merk ediyorum da biraz bilgi verebilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulunduğunuz okuldaki kulüp tüzüğü şartları belirler ancak bizim okulda üye olmanın bir şartı yok. Önce kulüpte çalışma kolundan birine üye olmak istediğinizi söylersiniz sizi deftere kaydeder. Pasif üye olursunuz. Aktif üye olmak için sayısı yine tüzükte belirlenen sayıda etkinliğe ve toplantıya katılmanız gerekir. Ne kadar aktif çalışırsanız o kadar kulüp içi etkinliğiniz artar.

      Sil