18 Ağustos 2016 Perşembe

Tıp fakültesinde iki farklı çalışma tarzı


Merhaba arkadaşlar,

Kendi deneyimlerimden ve gözlemlerimden yola çıkarak bugün sizlere tıp fakültesindeki çalışma tarzlarından bahsetmek istiyorum.

Ben genel olarak çalışma tarzlarını ikiye ayırıyorum. Birincisi öğrenme odaklı, ikincisi ise sınav odaklı. Bu iki çalışma maalesef birbirlerinden biraz farklı teknikler gerektirmekte ve size katkıları farklı şekilde olmaktadır.

Öğrenme odaklı çalışmak ne demek?

Öğrenme odaklı çalışmak, adından da anlaşıldığı gibi amacı sınav kaygısı olmadan öğrenmek olan çalışma stilidir. Özellikle yurtdışındaki öğrencilerin bu çalışma sistemiyle çalıştıklarını görmekteyim. Bunu tıp fakültesine uyarlayacak olursak, textbook ile çalışmak diyebiliriz. İş sadece textbook ile kalmıyor tabiki. Videolardan, görsel içeriklerden, atlaslardan, telefon ve tablet uygulamalarından yararlanmak sizlerin elinde. Bu kaynaklara ileriki yazılarımda detaylıca değineceğim.

Peki, gelelim komite sorularına…

Bu anlattığım yöntemler, sizlerin daha keyifli çalışarak öğrenmenizi ve konuyu güzel şekilde özümsemenizi sağlayacaktır. Fakat şunu unutmamak lazım. Tıp fakültesinde ders yoğunluğu çok fazla. Yani bu bahsettiklerim ütopik olarak mükemmel olsa da her dersin her konusuna bu şekilde çalışmak gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Çünkü zamanınız yetmeyecek. (Denendi) Ayrıca siz ne kadar bir dersi bilirseniz bilin, hocanızın size her şeyi sorma hakkı var. Bu soru konuyla alakasız sayılabilecek, hocanın canının istediği bir soru da olabilir. İtiraz etme hakkına sahip değiliz…

Onun için burada ikinci bir yol olan sınav odaklı çalışma devreye giriyor.

Sınav odaklı nasıl çalışılır?

Maalesef, ülkemizde bir çok tıp fakültesi öğrencisi sadece sınavları geçmek amacıyla ezber yapıyor. Önceki senenin çıkmış sorusunu ezberleyip, derslerde yapılan sunumlardan sadece soru değeri olanlara çalışıp çok yüksek puan alanlar var. Slayt ezberlemenin yanlışlığı bir tarafta, textbook okumanın sınav için yeterli olmaması diğer tarafta…

Gelelim çözüme. İkisini de denemiş biri olarak, size dengeli bir yol izlemenizi tavsiye ediyorum. Sadece textbook okumak da yetmez, sadece soruları çözmek de. Özellikle komite başlarında ve konuları yeni öğrendiğiniz dönemlerde textbook üzerinden, öğrenme odaklı yolu tercih ederseniz hem komite başında konuyla ilgili temel bilgileriniz oturur hem de konuya ısınmış olursunuz. Bunun haricinde sınava en geç 10 gün kala sınav odaklı çalışmaya başlamanız gerekiyor. Yani önceki dönemin sorularına bakmanız, hocaların sorma ihtimali olan yerleri tespit edip sınava hazırlanmanız; maalesef biraz ezber yapmanız gerekiyor.

Herkese başarılı bir yıl diliyorum,
Tekrar görüşmek üzere.

2 yorum:

  1. yeni başlayacak biri olarak soruyorum acemiliğimi maruz görün :D textbook nasılbir şey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. böyle bir şey:) http://tibbiyeligunluk.blogspot.co.at/2016/09/textbook-inceleme.html

      Sil