27 Temmuz 2016 Çarşamba

Bilinçli tercih listesi oluşturmanın ipuçları


Merhaba arkadaşlar,

Üniversite tercihi yaptığım dönemde, iyice araştırıp kendi tercih listemi kendim oluşturmuştum. Listemi oluşturduktan sonra son görüşlerini almak için rehber öğretmenlerime göstermiştim. Yaptığım tercih listesini beğenmişler ve değişiklik yapmama gerek olmadığını söylemişlerdi. Zamanında araştırdığım bilgiler ışığında, sorduğunuz soruları da göz önünde bulundurarak tercihlerde dikkat etmeniz gereken noktaları paylaşmak istiyorum.

1.Tercih listenize gitmek istemeyeceğiniz okulu herhangi bir bahane ile yazmayın.

Nasılsa tutmaz, nasılsa önceki tercihlerime yerleşirim vs. diyerek asla gitmek istemeyeceğiniz bir yeri listenizde bulundurmayın zira yerleşme “ihtimaliniz” var.

2. Tercih listenizdeki okulları iyi araştırın. Mümkünse orada okuyan kişilerin görüşlerini alın. İmkanınız varsa gidip görmenizi, özellikle yüksek ihtimalle yerleşeceğinizi öngördüğünüz okullar için tavsiye ederim.

3.Cesur olun, ailenizin isteklerini göz önünde bulundurarak kendi kararınızı kendiniz verin. Bu sizin hayatınız, ve kendi tercihlerinizden oluşmazsa gerçekten “sizin” olmaz.

4.”Ankara’da diş hekimliği mi yoksa puanı düşük olan tıp fakülteleri mi?” sorusunu çok fazla alıyorum. Seçim sizin. Fakat üniversitenin günün birinde biteceğini, mesleğin sizinle hayatınızın sonuna geleceğini unutmamakta fayda var. Buradaki asıl soru bence “Doktor mu olmak istiyorum diş hekimi mi?” olmalı. Cevabı verecek olan ise yine sizsiniz.

5.Tercih yaparken puanı değil sıralamayı dikkate alın. Puanlar dönem dönem sınavın zorluğuna göre değişir. Sıralamalar kesin olmasa da daha sağlıklı tercih yapmanızı sağlar.

6.Okulları istek sıranıza göre yazın. Puan “tercih edilmeyle” alakalı bir durumdur. Üniversitenin size ne kadar uygun olduğunu kanıtlamaz. Fakat:

Tıp fakültesi tercihi yapacak arkadaşlar genellikle araştırıp tercih yaptıkları için olsa gerek, üniversitelerin imkanları vs. doğrultusunda puanlar değişmekte, dolayısıyla üniversitenin kalitesine göre değişmektedir. Yani en yüksek puanlı okul genelde en çok gitmek isteyeceğiniz okul olur. (Genellikle) Bu nedenle listenizi oluştururken okulları (özellikle tıp tercihi yapacaklar) 3 kategoriye ayırabilirsiniz. İlk kategori puanınızın yetmediği ama sizin gitmek istediğiniz üniversitelerden; ikinci kategoriyi puanınızın tuttuğu, gitme ihtimaliniz yüksek olan üniversitelerden ve üçüncü kategori puanınızın altında kalan, boşta kalmamanızı sağlayacak üniversiteler olabilir.

İkinci kategorideki üniversitelerin puanı muhtemelen yakın olacaktır. Bu sebeple kalite açısından da yakınlık söz konusu olma ihtimali yüksektir. Burada puandan ziyade isteklerinizi göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.

Üçüncü kategoriye, kazandığınızda gitmek istemeyeceğiniz hiçbir üniversiteyi yazmayın.

7.Şuanda olağanüstü halde bulunduğumuzu ve birçok üniversitenin kapandığını unutmayın. Yeni açılan kontenjanları ve azalan kontenjanları mutlaka dikkate alın.

8.Tercih listenizdeki okulların özel ise burs koşulları, devlet ise hazırlık sınıfının zorunlu olup olmaması gibi özel koşullar ile ilgili bilginiz olsun.

9. Yurtdışı eğitim ile ilgili olanaklarınızı bu dönemde mutlaka araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Kariyeriniz için bu basamak sandığınızdan daha önemli olabilir.  

10.GATA gibi özel şartları olan okulları yazarken tüm detayıyla bilgi almanızı tavsiye ederim.

11.Ailenize yakın şehirde okumak veya ailenizin yanında okumak tıp eğitiminde kolaylık sağlayabilir. Ortamınızın rahat olması tıpta çok önemli. Fakat kendi ayaklarınızın üzerinde durmayı öğrenmek istiyorsanız, ailenizden uzakta bir şehirde okumanızı tavsiye ederim.

12.Yatay geçiş imkanını göz önünde bulundurun. Her üniversitenin yatay geçiş koşulunu o üniversite kendisi belirliyor. Dolayısıyla geçmek istediğiniz yere göre kolaylığı-zorluğu değişir. Fakat yatay geçiş için ortalamanızın çok yüksek olması gerektiğini, tıp fakültesinde bunu elde etmenin zor olduğunu unutmayın.

Umarım sizler için faydalı olmuştur, tekrar görüşmek üzere…
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder