23 Temmuz 2016 Cumartesi

Tıp Fakültesi'nde Entegre Sistem


Merhaba arkadaşlar,

Tıp fakültesinin sistemi hakkında genel bir bilgi vermek istiyorum.  Her fakültede aynı olmamakla beraber, genellikle entegre sistemin olduğu fakültelerde şu şekildedir:

Bir senede, yıla göre değişmekle beraber 5-9 arası komite olur. Komite, farklı derslerin birbiriyle bağlantılı olan konularının işlendiği bir konu paketidir. Örneğin; Dolaşım Sistemi komitesinde, kalbin anatomisini, fizyolojisini, histolojisini öğrenirken sadece bu organı öğrenmekle kalmayıp damarların histolojisini, anatomisini, biyofiziğini vs. öğreniyorsunuz. Böylelikle farklı derslerin konuları birbirleriyle bağlantılı oluyor. Ve gerçekteki işleyişi öğrenmenize/hayal etmenize ciddi katkı sağlıyor.

Entegre sistemin sınavlarında ise bütün derslerin bir arada olduğu tek sınav yapılıyor. Fakat her derse hakim olduğunuzun test edilmesi için baraj sistemi uygulanıyor. Baraj demek, bir derste yarıdan az doğru yaptığınızda puanınızın bir miktar silinmesi demek. Örneğin, anatomi dersinden komite sınavınızda 10 soru soruldu. Fakat siz bu derse hiç çalışmayıp iki soru yaptınız. Bu durumda 5 soru olan baraj ile aranızdaki fark alınır. 3 fark var. 3 sorunuz silinir. Eksi bir netiniz olur. O eksi bir de diğer derslerden çözdüğünüz bir soruyu götürür. Yani o derse çalışmamış olmanızın acısını çok güzel çıkarırlar J

Tıp’ta işlenen senelere, sınıf değil dönem denir. İlk üç dönemde teorik, son üç dönemde pratik ders işlenir.

Genel olarak ilk iki sene normal insan vücudu; yani anatomi, histoloji, fizyoloji, biyokimya, biyofizik vs. gibi dersleri içeren komiteler, üçüncü sene ise işiniz hastalıklı insan vücudunu öğrenmektir. Bu da patoloji, farmakoloji, klinik bilimlere giriş, radyoloji, -üniversitesine göre- mikrobiyoloji görülür. Bazı üniversitelerde (YBÜ gibi) mikrobiyoloji ilk iki senede görülür.

4. dönemde ise stajlar başlar. Öğlene kadar hastane stajı, öğleden sonra okulda teorik ders olmak üzere işlenir. Dönem 4’te genellikle kapsamlı ve büyük stajlar vardır. Kadın doğum, genel cerrahi, göğüs hastalıkları, kardiyoloji, pediatri, dahiliye gibi.

5.dönemde ise daha detaylı/küçük branşlar işleniyor. Göz, ortopedi, psikiyatri, nöroloji, üroloji gibi. Fakat genellikle öğrenciler beşinci dönemde TUS’a hazırlanmaya başlıyor. Dolayısıyla yine pek rahat olduğunuz söylenemez J

6. dönemde ise intörn doktor oluyorsunuz. Branş branş gezip aktif bir şekilde çalışmaya başladığınız bu dönemden yakınan çok fazla abilerim/ablalarım oldu. Bu dönemin “çilesini” henüz çekmediğim için çok fazla yorum yapmak istemiyorum. Ama hastanede her işi yaptıklarını duymadım değil. Haydi size bir müjde vereyim, bu dönemde ilk doktor maaşınızı alıyorsunuz. Şuanki güncel rakam 399.75 TL imiş, ben de şimdi öğrendim J

6. Sınıfta da yine TUS dershanesine gidiliyor ve sınava hazırlanılıyor. Umarım ilk sınavınızda kazanırsınız, fakat kazanamazsanız pratisyen hekim olduktan sonra istediğiniz zaman, istediğiniz kadar TUS’a girebilirsiniz. Tabi isterseniz…

Fakültedeki sistem bu şekilde. Doğu görevi kısmına bu konuda tecrübem olmadığı için pek girmek istemiyorum. Ayrıca güncel yasalarda bir takım değişiklikler söz konusu olabileceği haberleri var. Ama şahsi kanaatim, meslek seçiminde bu tarz geçici şartların pek değerlendirilmemesi gerektiği yönünde. Fakat seçim sizin…
 
 

2 yorum:

  1. Ablacım bir şey soracam, 5. Dönemde ki ortopedi, göz gibi küçük branşları biz mi seçiyoruz üniversite zorunlu olarak mı veriyor? Bir de tus denen sınava girmekteki amaç göz ortopedi gibi alanlarda uzmanlık belgesini almak mı?
    Yoğun çalışma hayatınızda bizleri düşündüğünüz için çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nurullah, tıp eğitiminde her konuda biraz bilgi edinirsiniz. Evet bu stajlar zorunlu. Fakat bir kaç ay sürüyor. Uzmanlık eğitiminde ise 4-5 sene sadece belli bir bölümde staj yapıyorsunuz. Yani "o alanın" uzmanı oluyorsunuz. Ben teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

      Sil